SOFTAMBIENT
Acest protocol de încălzire și răcire trebuie, preferabil, efectuat în mod repetat înainte de montarea sau finisarea unei pardoseli (pardoseli din plastic, gresie, faianță, parchet, pardoseli laminate, marmoleum, etc.).
În acest protocol de încălzire și răcire, înțelegem prin încălzire în podea o podea echipată cu încălzire cu apă caldă. Podeaua trebuie să conțină cel puțin 25 mm de material deasupra țevii de apă.
În podelele cu șapă deja echipate cu încălzire în podea, pot apărea crăpături din cauza dilatării și contracției cauzate de căldură. Pentru a reduce la minimum riscul ca acest lucru să se întâmple, este necesar să aduceți încălzirea în podea încet și regulat la temperatură. Prin urmare, este recomandabil să urmați protocolul de încălzire și răcire descris mai jos.
Un protocol de încălzire și răcire în podea se bazează pe temperatura apei din instalația de încălzire și nu pe un dispozitiv de control al temperaturii termostatic în spațiul respectiv. Este recomandabil să continuați procesul până când apa atinge o temperatură de maxim 40 °C. Este o regulă generală ca apa să nu atingă o temperatură mai mare de 40 °C. Instalatorii folosesc adesea o temperatură maximă de 55 °C. Acest lucru poate adăuga considerabil la riscul apariției crăpăturilor și detasărilor. Dacă nu este necesar să se respecte 55 °C, este mai bine să setați protocolul de încălzire la 40 °C. Nu depășiți niciodată 55 °C. Riscul de deteriorare este imens. De asemenea, este foarte important să vă asigurați că șapa a atins deja rezistența sa finală. Acest lucru înseamnă că o șapă pe bază de ciment nu ar trebui încălzită în cel puțin 28 de zile. Acest lucru poate fi mai devreme pentru șapa legată cu sulfat de calciu, dacă este necesar, în funcție de calitatea mortarului. Sulfatul de calciu are o rezistență internă mai mare la îndoială.
Cât de devreme nu poate fi estimat, deoarece acest lucru depinde în întregime de circumstanțele în care podeaua a fost uscată. Ca regulă generală, o podea de sulfat de calciu nu trebuie să conțină mai mult de 3% umiditate în greutate. Acest lucru trebuie determinat cu ajutorul unui metru cu carbure de calciu.
NB: Crăpăturile apar de obicei în faza de răcire, nu în faza de încălzire. Acest lucru înseamnă că această fază este mai importantă decât faza de încălzire; prin urmare, trebuie luată în considerare o răcire la un ritm potrivit.
Protocolul de Încălzire și Răcire:
- Începeți cu o temperatură a apei cu 5 °C mai mare decât temperatura ambiantă din camera respectivă. Temperatura apei trebuie citită din instalația de încălzire.
- Creșteți temperatura apei cu 5 °C în fiecare 24 de ore (sau mai mult), până când temperatura maximă practică a apei de 40 °C a fost atinsă (vezi comentariile pentru acest lucru).
- Mențineți temperatura maximă a apei stabilă la 40 °C timp de cel puțin 24 de ore.
- Apoi, scădeați temperatura apei cu 5 °C în fiecare 24 de ore până când s-a atins din nou temperatura de pornire. Încălzirea în podea este din ce în ce mai des utilizată pentru a oferi răcire, precum și încălzire. Pentru un sistem similar, este important (în special în timpul temperaturilor ridicate în vara) ca ciclul de răcire să fie setat la 15 °C pe unitatea de încălzire și răcire.
- Dacă există suficient timp, acest ciclu ar trebui repetat de mai multe ori.
- Este recomandabil să furnizați acest protocol de încălzire/răcire utilizatorului final/consumatorului în scopul utilizării normale după livrare. Protocolul de încălzire și răcire trebuie urmat și după opriri prelungite ale încălzirii în podea.
Protocol de Încălzire:
- Ziua 1: Temperatura apei 20 °C
- Ziua 2: 25°C
- Ziua 3: 30°C
- Ziua 4: 35 °C
- Ziua 5: 40°C
- Ziua 6: 40 °C
Protocol de Răcire:
- Ziua 7: 35°C
- Ziua 8: 30 °C
- Ziua 9: 25°C
- Ziua 10: 20 °C
- Ziua 11: Repetați sau finalizați
Preferabil, repetați procedura de mai multe ori. Dacă acest lucru nu este posibil dat fiind timpul disponibil, comandați instalarea. NB: Acest ghid este în acord cu Directiva BA 2.1 de la Bedrijfschap afbouw."